Η κορυφαία Ελληνική ομάδα όλων των εποχών στην Ευρώπη σύμφωνα με το all time ranking της ΟΥΕΦΑ!

 

Πολύς λόγος έχει γίνει στα αθλητικά ΜΜΕ αλλά και σε συζητήσεις φιλάθλων για το ποια είναι η κορυφαία Ελληνική ομάδα στην ιστορία των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Πώς όμως θα μπορούσε να κριθεί κάτι τέτοιο δεδομένου ότι καμία Ελληνική ομάδα δεν έχει κατακτήσει Ευρωπαϊκό τίτλο;

ΠΟΡΕΙΕΣ Η RANKING;

Το μοναδικό αντικειμενικό δεδομένο θα ήταν φυσικά ένας ευρωπαϊκός τίτλος, η λάμψη του οποίου θα ήταν διαχρονική. Από τη στιγμή που τίτλος δεν υπάρχει, πολλοί πιστεύουν ότι η αξία της κάθε ομάδας στην Ευρώπη κρίνεται με βάση τις πορείες που έχει πραγματοποιήσει. Είναι όμως οι πορείες αντικειμενικό δεδομένο;

Ας φέρουμε ένα απλό παράδειγμα για να εξηγήσουμε ότι οι πορείες δεν μπορούν να αποτελούν μέτρο σύγκρισης:

  • Το 1985 η Λάρισα έφτασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης επειδή απέκλεισε την Βουλγαρική Siófoki Bányász στους "32" και την Ελβετική Servette στους "16".

  • Το 2020 ο Ολυμπιακός έζησε τα πάντα. Το καλοκαίρι πέτυχε 3 σερί προκρίσεις (Βικτόρια Πλζεν, Μπασακσεχίρ, Κρασνοντάρ).

    Τον χειμώνα έπαιξε σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπάγερν (που έκανε το 6/6 στους τίτλους κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ μόνο με νίκες και βάζοντας 8 γκολ στην Μπαρτσελόνα), τη φιναλίστ του προηγούμενου Τσάμπιονς Λιγκ Τότεναμ και τον Ερυθρό Αστέρα.

    Την άνοιξη απέκλεισε με συγκλονιστικό τρόπο την Άρσεναλ στην εκπνοή της παράτασης στο Λονδίνο και ακολούθως αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τη Γουλβς μισό χρόνο αργότερα με το σπασμένο χέρι του Σα, τον οφσάιντ αγκώνα του Ελ Αραμπί και την εχθρική διαιτησία που στέρησαν από τον Ολυμπιακό το όνειρο του Final 8 της Γερμανίας. Όλα αυτά σε μία χρονιά που ήρθε το νταμπλ (πρωτάθλημα με 18 βαθμούς διαφορά και κύπελλο με μισή ομάδα στον Βόλο).

Η Λάρισα λοιπόν έφτασε στους "8" και ο Ολυμπιακός στους "16". Ποια πορεία ήταν μεγαλύτερη, σημαντικότερη και συγκλονιστικότερη;

ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ALL TIME RANKING ΤΗΣ UEFA

Από τη στιγμή λοιπόν που δεν έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο καμία Ελληνική ομάδα, το μοναδικό αντικειμενικό δεδoμένο για την αξία των Ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη είναι η κατάταξη της ΟΥΕΦΑ. Το λεγόμενο ranking. Η κυριαρχία του Ολυμπιακού είναι αναμφισβήτητη. Ωστόσο το αντεπιχείρημα των φιλάθλων Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ είναι ότι τα ranking της ΟΥΕΦΑ απεικονίζουν την "τρέχουσα" εικόνα επειδή είναι 5ετίας ή 10ετίας.

Ωστόσο, στις 14 Ιανουαρίου η  ΟΥΕΦΑ έδωσε στη δημοσιότητα το ranking όλων των εποχών στο Champions League! Από το 1955 όταν ξεκίνησε η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου, το κύπελλο πρωταθλητριών μέχρι και το 2020!

Το ranking περιλαμβάνει όλη την ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League συμπεριλαμβανομένων των χρυσών χρόνων του Παναθηναϊκού με το Γουέμπλεϊ και τις πορείες, μέχρι και τη σύγχρονη εποχή που το Τριφύλλι είναι εξαφανισμένο και ο Ολυμπιακός κυριαρχεί.

Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το pdf της ΟΥΕΦΑ με την επίσημη κατάταξη της Ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας από το 1959 μέχρι σήμερα.

(Κλικ για μεγέθυνση)



Στην 1η θέση της Ευρώπης βρίσκεται φυσικά η βασίλισσα της Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης με τις 13 κατακτήσεις και ακολουθεί η Μπάγερν Μονάχου με τις 6 κατακτήσεις και τους 5 τελικούς.

  • Όπως βλέπουμε ο Ολυμπιακός είναι η 1η Ελληνική ομάδα και βρίσκεται στην 23η θέση της Ευρώπης.

  • Ακολουθεί ο Παναθηναϊκός που παρά την μακροχρόνια απουσία του βρίσκεται στην 29η θέση.

  • Η τρίτη Ελληνική ομάδα είναι η ΑΕΚ βρίσκεται στην 72η θέση πανευρωπαϊκά.

  • Τέταρτος στην κατάταξη είναι ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην 133η θέση.

  • Τέλος η ΑΕΛ βρίσκεται στην 364η θέση.

Πηγή: UEFA

Σχόλια